DJ Sorin Lupașcu vs Dome sau vinil contra CD la Jazz&Blues

Așa cum ați aflat deja, vineri, 24 noiembrie Clubul Jazz&Blues din strada Sinaia va fi gazda unui eveniment inedit, susținut de Azomureș: Bătălia DJ-ilor! Competiția se anunță incendiară, în ”ring” aflându-se doi DJ care se vor întrece unul mixând exclusiv cu vinil, altul doar cu CD-uri! „Este un eveniment la care am așteptat ani de zile. Personal mă ocup de muzică de peste 20 de ani, dar nu am avut ocazia să pun muzică de pe vinil, de aceea este o mare onoare să am partener un Dj ca Sorin Lupașcu! Domnul Lupașcu este un cunoscut Dj din anii ’80, care punea muzică pe litoral, pe la Costinești și la Mamaia. O să fie o seară interesantă, incendiară alături de prieteni și iubitori de muzica anilor ’80-’90.Vă așteptăm!”, a declarat Döme. Dacă legendarul Döme nu mai are nevoie de prezentare, pe Sorin Lupașcu, cel care se află pentru prima oară la J&B, îl vom cunoaște din interviul acordat în exclusivitate pentru PUNCTUL.

Reporter: Ce ar mai fi de spus despre Sorin Lupașcu?

Sorin Lupașcu: Despre mine ar mai fi de spus că fac parte din generația  DJ-ilor care și- au început activitatea  în anii ’70, practic primul meu program de discotecă  a fost făcut în 1976 și probabil – e greu de știut lucrul ăsta -, dar probabil sunt singurul DJ  din acea perioadă care sunt în continuare activ. Deci asta e  un element de noutate dacă vreți, că din anii ’70 sunt singurul care face asta. Merg 100%  pe vinil, sunt însă și cluburi din țară care mă invită să merg cu casetofoane și magnetofoane  deci  fac mixaj și direct de pe banda de casetă sau de magnetofon, sunt unicat, cel puțin până în acest moment, absolut nimeni în România  nu mai face asta.

Reporter: Ce veți face vineri seara la J&B?

Sorin Lupașcu: Cred că o  să fie o chestie extraordinar de frumoasă pe care o s – o fac cu Dome la Clubul Jazz and Blues. Judecând după experiența avută vara aceasta la festivalul numit  ”Desculț în iarbă”, la Tîrgu Mureș, într-o seară absolut magică, mi-a plăcut enorm  de mult reacția publicului, un public extrem de vizat și un fin cunoscător al muzicii retro. Dealtfel eu m-aștept ca ceea ce se va întâmpla vineri seară la clubul din Tîrgu Mureș să aibă un ecou atât de bun încât să putem face la intervale relativ apropiate să spunem odată la 4 sau 5 luni să facem un astfel de eveniment!

Reporter: În ce constă această ”bătălie” între DJ? 

Sorin Lupașcu: ”Bătălia” este un lucru interesant. Știu că ceea ce o să facem o să fie ceva deosebit, va avea un efect extraordinar, eu l- am văzut și în țară și în străinătate. Am mai făcut așa ceva de două  ori până acum,  în România, anul trecut într – un club din Constanța, iar în urmă cu 2 sau 3 ani, am mai făcut o astfel de bătălie în  cadrul unui festival internațional de la Moscova. În ce constă bătălia?  Sunt doi DJ care simt și trăiesc muzica. Eu cu muzica  din anii ‘80, și altcineva cu anii ’90.  Efectul este absolut fabulos, este o chestie care prinde nemaipomenit de bine la public pentru că sunt două personalități care pun muzică, sunt două  concepte diferite în a face muzică și atunci evident lucrurile vor merge foarte-foarte bine!

Reporter: Ce veți avea vineri în program?

Sorin Lupașcu: Programul meu e bazat exclusiv, numai și numai pe  muzică difuzată de pe vinil. Muzica pe care o aduc eu începe cu muzica de undeva de prin mijlocul anilor ‘50, cu Bill Haley Rock around the clock 1954, cu Beatles,  cu Elvis și merg până în zona anilor ’90 și mă opresc undeva la  hiturile anilor ’90 extrem de cunoscute Ace of Base, 2 Unlimited,   Tehnotronic, Shaggy, cam până în această zonă. Mai departe nu e treaba mea, e Dome cu CD -uri și va completa toată perioada anilor ’90.

Reporter: Ce demonstrează de fapt această bătălie?

Sorin Lupașcu: Demonstrează că lucrurile se completează. Dealtfel această bătălie nu arată decât îmbinarea de stiluri și de tehnici de realizare a muzicii diferite din anii ’80 și ’90, dar care sunt extrem de apropiate, pentru că ambele variante au la bază muzicalitatea.  Această muzicalitate din păcate după anul 2000 s -a pierdut, o parte din muzicalitate. De aceea  ar fi extrem de complicat și de  greu de pus în practică o bătălie între anii ’80 și anii 2000. Distanța e foarte mare ca stiluri sonore. Imaginați -vă că aveți alăturat două  piese dintre care una este  Michael Jackson și o altă de Dj Sache sau Avicii, diferența este atât  de uriașă încât  ai senzația că treci de pe un mal pe altul al unui țărm.

Reporter: Cu ce vă prezentați vineri în ring?

Sorin Lupașcu:Vineri voi avea la mine aproximativ 2000 de discuri de pe  care voi face impreună cu Dome programul, printre ele se află  foarte multe piese rare, unele fiind extrem de rare în Europa, iar altele fiind  foarte rare în lume, de exemplu un Picture Disc Michael Jackson, first printing, deci ediția apărută la prima presare internațională, Michael Jackson Beard, care este o ediție foarte rară. Dealtfel voi avea și alte ediții extrem de rare first printing, fie titluri care se găsesc greu de tot, cum ar fi ABBA Chiqitita cântată în limba portugheză de exemplu, un disc foarte rar și foarte greu de găsit sau ediții  de culoare.

Reporter: Ce înseamnă ediții de culoare?

Sorin Lupașcu: Ediții de altă culoare. Sunt deasemenea foarte rare edițiile care nu mai sunt printate pe vinil negru, sunt  printate în vinil turcoaz, bleu, roșu, portocaliu sau chiar roz, cum este de pildă Maxi Single-ul  extrem de rar cu Areta Franklin, ”Pink Cadillac” care este chiar roz.

Reporter: Muzica anilor ’80 a devenit o sursă de inspirație?

Sorin Lupașcu: Cei care vor ajunge vineri seara la J&B vor remarca faptul ca prietenia  muzicală între anii  ’80-’90 spre anii 2000 rămâne oarecum sursa de inspirație și pentru toți ceilalți muzicieni mondiali, care din păcate în zona componistică au mari probleme. Multe din hiturile anilor ’8o – ’90 la ora actuală sunt reluate și puse în formă de dance, ceea ce ne arată, că cel puțin acum,  traversăm o perioadă  de criză în  ceea ce înseamnă inspirația. Să nu uităm că primii patru care sunt cel mai bine vânduți artiști din lume rămân artiști din zona anilor ’70-’80.

Reporter: Ce puteți spune despre acest Top 5 al ”greilor”?

Sorin Lupașcu: Cel mai vândut artist din lume este Beatles cu 2 miliarde de unități, urmează Elvis și Michael Jackson cu aproape un miliard și jumătate, la diferență mică unul față de celălalt, pe locul 4 este Madona cu aproape un miliard de unități, deci iată, că primii patru artiști de pe glob vin din zona anilor ’70- ’80 și niciunul de după anul 2000 nu intră în acest top 5.

Reporter: Ce înseamnă Bringing back the melody?

Sorin Lupașcu: Conceptul meu cu care merg permanent este ”bringing back the melody”. Adică să căutăm să aducem înapoi melodicitatea din muzică pentru că asta e elementul care  se pierde. În ultima perioadă, ultimii 20 de ani, în general, sunt consacrați realizării unui ritm foarte bun, unui tempo extraordinar de bun dedicat dansului, dar se pierde melodia, se pierde firul melodic. Asta explică și de ce artiștii, care vin cu o melodie în piesele lor, au un succes atât de mare. Cum ar fi Ed Sheeran sau Adele care au readus melodia și atunci evident că au succese absolut fabuloase!

Reporter: Cap de afiș peste hotare, rar invitat în țară?

Sorin Lupașcu: In ultima perioadă, în ultimii ani,  sunt foarte  bucuros pentru faptul că  sunt invitat la multe festivaluri  internaționale  în Olanda, în Belgia, în  Italia nu mai spun, în Suedia,  în Norvegia, în Danemarca, am fost acum o lună și jumătate, am fost cap de afiș, deci lucrurile merg foarte bine în plan  internațional! În România la festivaluri  internaționale nu m-a invitat nimeni însă, (râde),  dar  nu- i o problemă asta.

Reporter: Ați fost invitat la Cluj…

Sorin Lupașcu: Primii care m – au invitat, a fost la Cluj, la We Love Retro. Acolo, alături de scena principală am avut o scenă secundară numai a mea, acolo am stat și am mixat 7 ore non stop! A venit atâta lume și  au dansat!  Organizatorii pur și simplu s-au speriat de ce succes poate avea și un astfel de eveniment! Nu unul care le-ar fi făcut concurență, ci unul care pur și simplu le completa ceea ce făceau ei la scena principală. Pentru că atât ei, cât și eu la rândul meu la scena secundară, am avut ocazia și am putut folosi  artiști care nu pot fi aduși niciodată într-un fel sau altul, pentru că pur și simplu nu mai există sau pentru că formațiile s-au desființat și asta e situația!

Reporter: Unde mixați de obicei?

Sorin Lupașcu: Merg cu mare plăcere, în toate orașele, oriunde în țară.  Publicul meu în general este 30 plus. E un public vrăjit. Din clipa în care muzica începe să curgă, publicul e vrăjit, de parcă ar veni  Zâna Măseluta pe la fiecare să-i atingă cu bagheta! Se ridică de la masă și dansează. Ceea ce se întâmplă este fantastic. Iar spre dimineață când se termină programul, toată lumea se desparte ca între prieteni, fiind o mare familie.

Reporter: Ce credeți că duce la această uniune spirituală?

Sorin Lupașcu: Acest lucru fabulos, această uniune spirituală o face muzica. Lucrul ăsta nu se întâmplă la cluburile dance unde toți vin,  stau în picioare trei- patru –cinci ore cu paharele în mână și pleacă. La aceste spectacole retro pleacă toți ca prieteni extraordinari de buni, ca o mare familie și încă odată îmi dau seama că elementul esențial care aduce un asemenea succes este melodia, este muzica ce-i unește și îi face pe oameni atât de sociabili și îi reîmprietenește, mulți dintre ei aducându-și aminte de momentele de liceu sau de facultate când dansau astfel de piese.

 

Sursă articol: Săptămânalul argeșean Punctul, http://www.punctul.ro/dj-sorin-lupascu-vs-dome-sau-vinil-contra-cd-la-jazzblues

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *